Transportbanden worden gebruikt om makkelijk onderdelen, goederen of voedingsmiddelen van a naar b te transporteren zonder dat er veel fysiek werk bij komt. Transportbanden bestaan er in veel verschillende vormen, maten en functionaliteiten. Waaruit bestaat een standaard transportband en hoe werken ze?
Een standaard transportband
Een standaard transportband, ook wel een een conventioneel transportbandsysteem genoemd, is een transportband in de meest eenvoudigste vorm. Deze is een installatie die bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een frame waarop de transportband ligt.
- De elektromotor voor de aandrijving
- Een koprol, oftewel de aandrijfrol
- Een omkeerrol met de bandspaninrichting
- De transportband zelf
De elektromotor (trommelmotor genoemd als deze werkelijk in de trommel zit) zit aangesloten aan de aandrijfrol, deze zorgt ervoor dat de transportband in beweging komt. Het werkt meestal als volgt, door middel van voldoende wrijvingskracht tussen de aandrijfrol en de transportband wordt de band meegetrokken. In de meeste transportbanden zitten ook allerlei ondersteuningsrollen en stuurrollen die ervoor zorgen dat de transportband niet te ver kan inzakken, ook hier kunnen eventuele motoren op aangesloten als de band te zwaar of lang is voor één elektromotor. Een transportband kan ook nog eventueel kunnen worden uitgebreid met allerlei onderdelen zoals borstels, glijplaten of bandschrapers. Er staan veel transportbanden te koop, zowel nieuwe als tweedehands. Bij tweedehands transportbanden is het altijd belangrijk om alle onderdelen goed te controleren en te zorgen voor goed onderhoud.
De transportband zelf
Een transportband is over het algemeen opgebouwd uit een karkas, een bovendeklaag en een onderdeklaag. Het karkas zorgt voor de interne kracht van een transportband. Deze is vaak opgebouwd uit enkele lage textielweefsel met tussenlager van rubber, dit wordt ook wel een meerlagen constructies genoemd. De textielweefsels kunnen uit meerdere basismaterialen worden gemaakt, denk hierbij aan materialen zoals katoen, polyamide, polyester, glasweefsel en aramide. Als het gaat over hele zware constructies dan gebruikt men een transportband waarin er parallel gelegen staalkabels inliggen, deze zorgen dan voor genoeg draagkracht. De deklagen zijn meestal van rubber, deze bovenste deklaag heeft de functie om het karkas te beschermen tegen slijtage e.d. Vaak hangt de dikte dan ook af van welke producten eroverheen getransporteerd gaan worden, bedrijfsomstandigheden zoals de valhoogte, de bandsnelheid en de lengte van de band. De onderste deklaag is er voor het overdragen van de omtrekskracht van de motor naar de transportband.