Geplaatst op

Veilig werken in de transport en logistiek

Werken in de transport en logistiek kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Het besturen van een heftruck of een vrachtwagen, werken met containers, werken met terminaltrekkers of het risico op vallende lading, een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks gebeuren er nog steeds veel ongelukken binnen de transport en logistiek door onveilige werksituaties. Daarom is het belangrijk dat er in de transport en logistiek veilig en secuur wordt gewerkt door zowel de werkgevers als door de werknemers.

Risico Inventarisatie & Evaluatie


Elke ondernemer in de transport en logistiek is verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te maken. Dit is een lijst met alle veiligheid- en gezondheidsrisico’s binnen het bedrijf en een plan voor het beperken van deze risico’s. Hier begin je mee door zelf een lijst te maken van alle risico’s binnen je bedrijf. Zet de belangrijkste risico’s bovenaan. Maak hierbij een plan waarin je opneemt hoe je deze risico’s kunt voorkomen of verminderen. Is je bedrijf groter dan 24 werknemers, dan ben je verplicht om je RI&E te laten checken door een arbodienst of een deskundige. Ga aan de slag met de maatregelen in je plan en vernieuw je RI&E regelmatig. Doe dit minimaal eens in de 5 jaar, maar het liefst vaker. Je plan van aanpak moet elk jaar opnieuw worden beoordeeld. Dit is enorm van belang voor de veiligheid van je medewerkers.

Let er goed op dat je als ondernemer binnen de transport en logistiek verplicht bent om goed op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving binnen de branche. In de sector veranderen regelmatig zaken, waardoor je altijd up-to-date moet zijn. Laat je desnoods adviseren en op de hoogte houden door vakmensen, een veilige en gezonde werkomgeving staat altijd voorop.

Lichamelijke belasting


Lichamelijke belasting is een onderdeel voor werknemers in de transport en logistiek om over na te denken. Slecht omgaan met je lichaam is een groot gevaar in de sector. Er is enorm veel lichamelijk werk en je doet vaak hetzelfde. Hier moet je goed mee om leren gaan om belasting te voorkomen. Verdiep je in gezond werken. Denk erover na of bespreek met iemand of je bijvoorbeeld wel goed tilt. Of dat je wel in de juiste houding zit. Hierover nadenken en hiernaar handelen is erg belangrijk als je geen last wil krijgen van mankementen door je werkzaamheden.