Geplaatst op Geef een reactie

Wat mag er allemaal bij het gft-afval?

Wanneer je regelmatig ” groente-, fruit- en tuinafval” hebt, kun je deze stoffen in de speciale gft-rolcontainer gooien. Heb je zo’n rolcontainer niet, dan kun je een rolcontainer bestellen in de gemeente waar je woont. Je moet zeker een rolcontainer bestellen wanneer je een tuin hebt, omdat je dan regelmatig afval hebt wat erin hoort. De bladeren van je tuin mogen in de gft-afvalbak. In Nederland wordt er door de Nederlandse gemeenten ongeveer per jaar 1,4 miljard kilo gft-afval verzameld. Van het gft-afval wordt compost voor de tuinbouw gemaakt. In veel gemeenten kun je gratis compost ophalen. Je kunt daarvoor bij je gemeente inlichtingen inwinnen. Tegenwoordig wordt het gft-afval steeds meer eerst vergist. Er komt daardoor groene energie vrij in de vorm van biogas. Nu is het zo dat ongeveer twee derde van het gft-afval direct tot compost wordt gemaakt en een derde wordt vergist.

Wat mag je in een rolcontainer voor gft-afval gooien?

Groente-, fruit- en tuinafval wordt als gft aangeboden. Het gft-afval van huishoudens wordt verzameld waaronder resten van gekookt eten, vis- en vleesgerechten (ook de graten, schelpen en botjes), eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid en snoeiafval. Bij het snoeiafval moet je ervoor zorgen dat je het klein maakt. Er mogen geen dikke takken in de rolcontainer gegooid worden. In veel gevallen komt het voor dat er bij het bereiden van het eten te veel wordt klaargemaakt. Wat er over is, kun je in de gft-afvalbak gooien.

Tuinafval

Je mag wel tuinafval in de gft-afvalbak gooien, maar hoe kleiner hoe beter. Bladeren, bloemen en onkruid kunnen gewoon in de afvalbak. Wanneer je takken met een snoeischaar nog kunt doorknippen dan mogen ze in de afvalbak. Wanneer je potgrond of gewoon zand over hebt, mag je dat in een kleine hoeveelheid in rolcontainer voor gft gooien. Het mag niet te veel zand zijn, omdat dit het composteerproces zou schaden. Heb je dikke takken, een kerstboom of ander grof snoeiwerk dan kun je dat naar de milieustraat brengen of laten ophalen. De ontlasting van je hond of andere huisdieren mogen ook bij het gft-afval worden gegooid.

Wat moet je zeker niet in de gft-afvalbak gooien

Koffiepads en theezakjes horen niet bij het gft afval, omdat er plastic in verwerkt is. Ook de kolen van een barbecue en luiers moeten niet bij het gft afval, maar bij het restafval. Wanneer je dus op een verantwoorde manier aan het milieu wilt meewerken, door het scheiden van stoffen, moet je eerst de voorwaarden goed doornemen. Je moet weten wat je bij het gft-afval kunt gooien en wat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *